Babydans in draagzak/draagdoek

Babydans in draagzak/draagdoek

In deze blog vertel ik jullie graag meer over mijn passies dansen en dragen. En hoe ik uiteindelijk deze twee passies heb samengebracht.

Mijn passie voor dans begon al als klein meisje. Bij mijn ouders thuis danste ik al achter de bank, die ik gebruikte als klassieke ballet barre, kijkend naar de t.v. waar dans te zien was. Uiteindelijk ben ik, na heel wat verschillende danslessen, doorgestroomd naar de Fontys Dansacademie in Tilburg. Daar heb ik van 2001 tot 2005 mijn opleiding tot docent dans gevolgd met specialisaties in Jazzdans en Internationale dans. Als docent kon ik mijn passie voor dans gaan doorgeven en dat doe ik nog steeds met heel veel plezier.

Mijn passie voor dragen kwam pas later. Ik was wel altijd al heel gefascineerd door het dragen. En ik kon stiekem niet wachten tot ik zelf moeder zou worden. Dan zou ik ook zo graag willen dragen. Ook zag ik regelmatig filmpjes langs komen van dansende moeders en ook vaders met een draagzak of draagdoek. Dat leek me geweldig.

Op 8 februari 2016 werd er op mijn Facebookwall een filmpje over babydans in draagzak gepost door Willemijn Wiegmans:

Op deze post kwamen heel veel enthousiaste reacties van mensen. Ze gaven aan dat ze graag babydanslessen zouden willen volgen bij mij. Dat was voor mij aanleiding om die kans te grijpen. Het extra mooie was dat ik op dat moment al onze lieve Ravi aan het dragen was in mijn baarmoeder. Nog maar heel pril, maar ik dacht, nu ik ga er gewoon voor. Mijn bedrijf Dansplaneet had ik tenslotte opgericht in 2015 met het idee de dingen te doen die ik altijd al wilde doen.

Ik heb onderzocht wat er allemaal al gaande was op het gebied van de combinatie van dans en dragen. Ik kwam daarbij ook een website tegen van een hele toffe draagconsulent: Anneke Deynen-Van Bussel van Draagrijk. Ik heb contact gezocht met Anneke. Want ik had me voorgenomen dat als ik dit echt op poten zou zetten, ik het ook echt bewust en goed zou aanpakken. Ik zou tenslotte met een hele kwetsbare groep mensen te maken krijgen: ouders en hun (pasgeboren) baby’s. Zelf wilde ik ook wel heel graag weten hoe ik ergonomisch verantwoord zou kunnen dragen als ons kindje eenmaal geboren zou zijn. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat ik zo andere ouders goed kan voorlichten samen met een draagconsulent.

Anneke van Draagrijk reageerde meteen enthousiast en we hebben een afspraak gemaakt om samen een proefles Babydans in draagzak/draagdoek te organiseren. Anneke zou eerst voorlichting geven over ergonomisch verantwoord dragen en de aanwezig ouders eventueel helpen bij het leren dragen. Daarna zou ik het overnemen en een workshop Babydans in draagzak/draagdoek geven.

Op 5 april 2016 was het zover. 16 enthousiaste moeders met baby’s hadden zich opgegeven voor de eerste proefles Babydans in draagzak/draagdoek. De voorlichting en workshop verliepen geweldig. Ik leerde van Anneke voor het eerst dragen met een pop met gewicht. Zo kon ik de workshop dragend geven met een pop op mijn borst en een baby in mijn buik. Geweldig! Onze opdrachtgever Robert Spronk van CultuurSpoor Best was helemaal verbaast dat 16 baby’s tijdens deze workshop zo rustig en ontspannen waren. Echt een heel mooie ervaring!

Na mijn bevalling op 21 oktober 2016 van onze lieve Ravi ben ik ook nog twee keer op draagconsult geweest bij Anneke. Zo heb ik ergonomisch leren dragen op de buik en op de rug.

Vanuit mijn bedrijf Dansplaneet heb ik in 2017 opnieuw het initiatief genomen om ook in Den Bosch lessen Babydans in draagzak/draagdoek op te zetten. Uiteindelijk zijn daar een paar losse lessen uit voort gekomen die ik samen met toffe moeders en baby’s mocht ervaren. Middels deze (proef)lessen ben ik samen met de moeders mijn concept voor de babydans in draagzak/draagdoek gaan uitwerken. Zo zou ik de lessen nog beter op maat kunnen aanbieden voor de ouders en baby’s. Deze manier vind ik namelijk de fijnste werkwijze. Zo kunnen de lessen of een eventuele cursus echt van ons samen worden.

De mooiste referentie die ik na afloop heb gekregen is deze:

“babydans in draagzak

★★★★★

Babydans in draagzak. Wat een geweldige les was dat! Kim zet zo’n vrolijke, relaxte sfeer neer; het gaat vooral om genieten samen met je kindje. Een mooie afwisselende les, ook voor als je zelf niet zo dans-talent bent. Het voelde als een cadeautje voor mij en mijn zoontje.

– Jessica”

Wil je na het lezen van deze blog ook graag deelnemen aan een proefles Babydans in draagzak/draagdoek? Laat me dan in een reactie onder deze blog weten welke dag/tijdstip jouw voorkeur heeft. Wie weet kan ik voor jullie ook een proefles op maat maken!

Kijk hier voor meer informatie over Babydans in draagzak/draagdoek.

Wil je al eerder met mij kennismaken? Kom dan naar het Babycafé Den Bosch op woensdag 8 november van 9.30-11.30 u. bij Tof Koekie. Daar mag ik die dag gastspreker zijn.

Graag tot dan!

Met dansante groet,

Kim van der Spek

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.