Pesten

Op de middelbare school ben ik een periode gepest. Ik werd hier erg onzeker van en ik kwam vaak verdrietig thuis.

Gelukkig vond ik in dans mijn troost. Tijdens het dansen kon ik even alles en iedereen vergeten. Ik beleefde veel dansplezier tijdens de danslessen van Wendy Ritterbusch (mijn allereerste dansdocent). Ik deed succeservaringen op tijdens de lessen en door regelmatig op een podium te dansen kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen.

confidence

Mijn zelfvertrouwen groeide alleen maar meer toen Wendy Ritterbusch mij op een dag na de les vertelde dat ze vond dat ik verder moest gaan in dans. Ze dacht dat het goed zou zijn om meer danslessen te gaan volgen en wie weet later auditie te gaan doen voor een dansacademie. Dat is uiteindelijk ook gelukt

Op de dansacademie heb ik bewust voor het docentschap gekozen. Alles wat dans mij gegeven had wilde ik later kunnen doorgeven aan jong en oud: dansplezier, succeservaringen en meer zelfvertrouwen!

Tijdens één van de vakken op de dansacademie kwam het pesten weer ter sprake en hoe we hiermee om kunnen gaan tijdens onze eigen danslessen. Ik merkte dat het verdriet van de middelbare school weer naar boven kwam…het pesten raakte me nog steeds na al die jaren…

Later las ik een mooi verhaal over pesten wat me altijd is bijgebleven. De ‘kreukels in het papier’ verwoorden goed hoe ik het toen en nu nog wel eens voelde:

gekreukeld papier

“Een onderwijzeres in New York onderwees haar klas over de gevolgen van pesten. Ze gaf hen de volgende opdracht. Ze gaf alle kinderen in de klas een stuk papier en zei hen het te verfomfaaien, het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen vonden dat wel een leuke opdracht en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Toen kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken. Ze liet hen zien hoe vol littekens en vuil het papier was geworden. Toen zei ze de de klas dat ze het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden. Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen. Ze wees haar leerlingen op alle littekens die ze achterlieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar dat haar boodschap was overgekomen.”

Tegenwoordig is het aanpakken van pesten misschien nog wel ingewikkelder geworden sinds de komst van social media. De volgende dans geeft dit heel mooi weer:

Bij het zoeken naar materiaal over pesten vond ik ook een oefening op deze website:

http://www.leveninlicht.nl/jackelien/stop_pesten/

Deze oefening kun je doen met kinderen en volwassenen die gepest zijn of worden:

“Neem een briefje van €100,-, verfrommel het, stamp erop, ga flink tekeer. Vouw de prop dan weer open. Verfrommeld of niet, vuil of niet, beschadigd of niet, het heeft toch zijn waarde behouden als hij weer uitgevouwen is. Ondanks vouwen en vlekken is het nog steeds compleet en heel.”

Graag wil ik deze blog afsluiten met een positief filmpje over een meisje dat heel bijzonder terug vecht tegen het pesten:

Onder deze blog nodig ik je nu uit om een reactie te geven op mijn tweede blog over pesten en dans.

Welke ervaring met pesten heb jij?

Wat heeft pesten jou gebracht in je leven?

Heb jij in dans ook troost gevonden of juist in iets anders?

Ervaar jij ook meer dansplezier, succeservaringen en zelfvertrouwen door dans?

Ik hoor graag jouw ervaringen. Laat het me weten in een reactie achter onder deze blog!

Elke 15e reactie op deze blog krijgt een persoonlijk dansfilmpje van mij. Laat weten op welke muziek je wilt dat ik ga dansen en laat vooral je e-mailadres en naam achter. Dan krijg je het persoonlijke filmpje in je mailbox!

Fijne dag en je bent goed zoals je nu bent!

Met dansante groet,

Kim

Bewoonster van de Dansplaneet

Kim Dansplaneet

Stuur mij een bericht: dansplaneet@gmail.com

Link met mij op LinkedIn

Like me op Facebook

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.