Oergevoel

In 2004 ben ik met mijn vriend Stan op reis geweest door Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe. In de plaats Bulawayo in Zimbabwe hebben we een prachtige ervaring gehad. We hebben daar een concert van Malaika bijgewoond.

Dat concert van Malaika was echt speciaal. Ik herinner het me als de dag van gisteren. Ten eerste omdat Stan en ik de enige twee blanke mensen waren die aanwezig waren. Dus we vielen best op! Ten tweede omdat er iets magisch gebeurde op het moment dat de eerste klanken te horen waren van Malaika. Het hele concertgebouw stond meteen op z’n kop met uitzinnige dansende mooie mensen. Niets ‘indrinken’ en dan ga ik misschien eens een dansje wagen of excuses van ‘ik kan niet dansen’. Nee meteen toen er muziek klonk ging het helemaal los. Met handen werd er tegen de muren gesteund zodat de billen uitgebreid geshowd konden worden. Draaiende borsten en heupen overal om je heen. Zwaaiende, swingende ledematen vlogen ritmisch in het rond. Het was een feest van herkenning. Dus dit kan en mag gewoon?! Wat fantastisch om mee te maken!

Voor mijn gevoel is dans in Afrika veel meer verweven met het alledaagse leven. Er wordt gedanst tijdens verdriet en blijdschap. Dans is gewoon onderdeel van het leven net als tanden poetsen en fietsen. Het kan en mag overal. Niet over nadenken, het gebeurd gewoon vanuit een oergevoel.

Terug in Nederland merkte ik toch een verschil. In Nederland heb ik vaak het idee dat er een gevoel van schaamte op dans geplakt zit. Het komt regelmatig voor dat  mensen tegen mij zeggen, als ze in de gaten krijgen dat ik dansdocent ben: “Ik kan niet dansen”. Of ze zeggen: “Ik heb eerst een paar glazen bier nodig voordat ik los kom”. Ik denk dan altijd: “dat is toch helemaal niet waar!” Iedereen kan dansen naar mijn mening! Dansen zit toch in ieder van ons als een ‘oergevoel’. Zelfs kinderen voelen die drang naar dansen en bewegen al heel vroeg in hun leven. Het volgende filmpje van Shiva Rea illustreert dit heel mooi.

Ik begrijp inmiddels wel waarom dans niet meer vanzelfsprekend bij het alledaagse leven hoort in de westerse wereld. Tijdens mijn opleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten heb ik o.a. de vakken kunstgeschiedenis, dansgeschiedenis en internationale dans gevolgd. Tijdens die vakken heb ik geleerd dat onder invloed van het Christendom het ‘dansen’ een lange periode verboden is geweest. Zo is dans grotendeels uit het alledaagse leven verdwenen. Dansen is sindsdien niet meer zo vanzelfsprekend diep geworteld in alle facetten van leven en dood. Eeuwig zonde natuurlijk.

Aan de andere kant zijn door deze periode in de geschiedenis ook weer mooie dansstijlen ontstaan. Zo is Ierse dans ontstaan in de periode dat dans verboden werd. Als mensen van buiten door het raam naar binnen keken mocht men niet zien dat je aan het dansen was. Vandaar dat de armen stijf tegen het lijf werden geklemd en werd er alleen met de benen virtuoos gedanst.

Het oergevoel kwam later ook wel weer tevoorschijn maar dan vaak in het theater. Zo begon Martha Graham met haar moderne dansstijl zich te richten op de ziel van de mens en zijn allerdiepste oergevoelens. Daar maakte Martha Graham prachtige theaterstukken over.

Zelf vind ik mijn oergevoel nog het meeste terug als ik festivals bezoek. Komend weekend krijg ik vast weer de kans tijdens het Solstice festival. Dan laat ik mijn oergevoel vast en zeker spreken als de klanken van bijvoorbeeld DJ Globadelic gaan klinken tijdens zijn DJ set.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd hoe het met jouw oergevoel zit als het gaat over dans? Of vind jij dat oergevoel (ook) in andere facetten van jouw leven? Voel jij schaamte of voel jij je heel vrij als het om dansen gaat? Moet je eerst over een grote drempel stappen voordat je gaat dansen of gaat het vanzelf? Wat heb jij nodig om je oergevoel te laten spreken?

Ik hoor graag jouw ervaringen en feedback. Laat het me weten in een reactie onderaan mijn nieuwste blog!

Elke 10e reactie op deze blog over oergevoel krijgt een persoonlijk dansfilmpje van mij. Laat weten op welke muziek je wilt dat ik ga dansen en laat vooral je e-mailadres en naam achter. Dan krijg je het persoonlijke filmpje in je mailbox!

Fijne dag en je bent goed zoals je nu bent!

Met dansante groet,

Kim

Kim Dansplaneet_VLA_LOGO_11

Bewoonster van de Dansplaneet

Link met mij op LinkedIn

Like me op Facebook

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.